23 December 2009

DiarY Of hOuseWife..

hermmm..diam tak diam dah 4bulan aku menjadi suri rumah sepenuh masa disamping bisness kecil-kecilan..syukur ke hadrat Allah s.w.t kerana tetap memberikan ruang rezeki untuk kami sekeluarga..ya! memang agak sukar jika dahulunya kita bekerja dan sekarang hanya duduk di rumah sahaja..apa agaknya aktiviti yang dibuat di rumah..? ermmm..banyak sebenarnya.. kalau nak dicritakan pon tak habis...hahaha!!
seawal pagi..
seawal pagi aku dah bangun..semayang subuh, buat sarapan utk incik suami, salin pampers cik Q, buat susu dan kejutkan incik suami utk semayang dan pegi kerja..
pagi..
dah lepas incik suami pegi keja, cik Q pon tido balik..masa nilah waktu untuk basuh kain, sapu sampah, kemas rumah, kemas barang2 mainan, sapu kat halaman (sebab banyak daun2 yg berguguran..) kerja2 nih memang kena buat sebelum cik Q bangun..! dan bila dah siap baru boleh kejutkan untuk bangun then melayan karenah dia..(masa nilah nak ajar dia tgk buku + vcd yang beli hari tuh)
tengahari..
prepare untuk masak makan tengahari dan suap makan tghari untuk cik Q..angkat kain..sapu lagi sampah..hadoiii..dan lepas tuh baru boleh rilex sikit untuk berFB dan berBLOGing.. hahaha!
petang..
masa untuk bawak cik Q makan angin kat luar dan layan dia main dengan kawan2 jiran sebelah menyebelah dan kadang2 bawak pi kat mini stadium tuh sebab kt sana ada playground!!boleh jugak aku jogging!!..hehehe
malam
tunggu incik suami balik..prepare untuk makan malam, sembang2 hal dunia, kerja dan gosip's..ironkan baju untuk kerja besok..hehehe..
inilah rutin harian sebagai surirumah tangga..amacam?? BOSAN?? BEST?? NO KOMEN?? hehehe..(jadual nih tak lah perfect sangat, sebab malas nak taip lagi, ini antara yang wajib ja..)
dalam seminggu, 2 atau 3 hari sahaja keluar untuk berpoya-poya di shoping kompleks, samada window shoping atau shoping..!!
p/s : ini adalah diary rutin harian dari isnin-jumaat..utk sabtu dan ahad lain pulak sebab incik suami bercuti..masa untuk jalan-jalan!! yeay!! (crita disini bukan untuk menunjuk2 atau hipokrit ok!!)
"Tangan yang menghayunkan buaian itulah bakal menggoncangkan dunia.."


9 comments:

~Siti Hajar~ said...

mcm best je aktiviti suri rumah ni, nti kami pun akan menyusul gak, nak berenti tergetar2 dah ni, kalu xdpt keja lain, jd surirumah tak bertangga la jgk..huhuhu...dannnn jadi driver anak2..huhuhuuuu

mamalieyna said...

hehe...cam best je..tp kalo lama2 mau naik bosan jugak kan..merasa la jugak, 2 minggu MC ari tue..hukhuk..bosan weeh..tp kalo ada keje sampingan, mybe ok sket kot.. pepun daku pun bercita2 nk jd house wife juge...bila masanya taktau ler.. ^_^

mamaQASrina said...

siti hajar : welkam to the club!! hehehe..tapi syok jugak tau jadi driver anak2..hahaha

mamalieyna : pasal ada kerja sampingan la kurang sikit bosan tuh!! cuba x dak..ermmm mau jugak carik kerja..hahaha!!

♥Azie♥ said...

azie on the way..tgg yer..nnt kita buat team yer..ila azie lebih suka jadi suri rumah sbb puas hati membesarkan anak dengan tangan sendiri..jadi suri umah sekarang xmacam org dulu2 mmg boring tapi zaman kita internet ada kat umah tau bawa kete apa lg klu boring g ronda2...betul x?ujung minggu mesti hsbn bawa g jalan2 kan.syoknyer...

rieda96 said...

ala.. aku tak boleh join the club la.. kita geng dua la mamalieyna.., sama ja.. kat umah cara kat umah, bila kerja cara kerja pulak.. yang penting happy tol tak.. dulu masa remaja remaji cita2 nak jadi housewife, nak hantar suami dimuka pintu pergi dan balik kerja, ala2 isteri solehah gitu.. masak untk anak dan suami, cuba resepi2 baru.. alih2 bila dah bergelar wanita ni, ini pulak jadinya.. hikhikhik..

rieda96 said...

mesti lawak kalau aku jadi isteri solehah, pagi2 suami pergi kerja, yer bang, pergi baik2 yer bang.. bawak motor elok2 ye bang..!! awwwww!! bukan cam la ni, emm k, bye, bwk motor elok2, satgi sampai habaq... hikhikhik..

Aziesham74 said...

Uhhhhh..kalau mek dah bosannnn tuuu
kalau mek catat rutin mek pulok mcm mana lah ekkk
mek pun hari2 kena bgn kul 5 pagiiii....camno tu?????

mamaQASrina said...

azie : welkam..betoi sgt! zaman skrg dah x boringla..

rieda96: ahaks!! cam lawakla kak ida nih..tak dapat nak bayangLa..!!~

aziesham: kalau ko mek..adusss..x dapek nak noLong..hahahaha..berperang ngan anak ko ler!

Aziesham74 said...

bukan berperang lagii..man letop2 bom dah umah mek ni haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 
Blog Design by Ammupappa