08 November 2009

MenjelanG Qasrina 1tahuN..

Cepat sungguh masa berlalu..cik Q nih rupa2nya nak masuk satu tahu dah pada 16.11.2009.. kelahiran yang tidak menjangkakan..berhenti makan ubat cuma 3 bulan aja..tup..tup..melekat.. bajet cam 7 bulan dari kita stop makan ubat tu..sebab kebanyakkan lewat sikitla..apa pun aku terima dengan hati yang gembira..rupa2nya Dia telah mengatur dan merancang semuanya...selepas aku kehilangan anak selama 1bulan 2 hari, lahirlah satu pengganti buat kami sekeluarga..melihat gelagat dan tingkah laku nya sekarang nih..sungguh menghiburkan hati..mama laf u baby!!
sedikit kronologi tentang kelahiran NURIN QASRINA:-
* Pada malam sabtu (15.11.2008) sedang leka aku membaca majalah PA&MA..terasa sakit di bahagian pinggang..zassss..menangkap lagi..alamak..awat nih..nak beranak dah ka?? takkan kot sebab pagi tu doktor dah bg appoiment utk di'belah' pada hari selasa nih sebab air ketuban nak kering (utk pengetahuan anda masa 1 baby deliver dulu operate gak)..zaasss lagi..adoiiii aiii..suamiku masa tu baru balik dr main badminton..aku nih dah berpusing satu katil nih menahan sakit..tetiba rasa mcm air jer keluar..hah! tak syak lagi..air ketubanlah tu..masa nih sakitnya yarabbbii..apa lagi siap semua (nasib baik barang dah packing) nak pi kat DOKTOR ZAINAL, SP..tak jauh dari rumah.. masa otw aku tengok jam dah pukul 2.05 pagi..kesakitannya makkk oiii..jangan cakapla..masa sampai tu nurse dah check dah bukak 4cm..nurse cakap takpa..esok pagi..dktr operate u!! bayangkanla..baru pkl 2pg..nak tguu..kol 7 pagi..tak sanggup..lepas register..duduk dalam bilik.. lepas cucuk ubat tahan sakit, bukannya ok terus jadi ko..masa nih dah terasa kepala kat bawah..mau nak teran ajer dalam bilik tu..apa lagi nurse pon kelam kabut jugakla..rupa2nya dah terbukak 10cm..mau tak terasa kepalanya..terus nurse call doktor..dan tepat pukul 3.25pagi (16.11.2008)..lahirlah seorang puteri..seberat 2.4kg..huhuhu..hilang terus rasa sakit tu..insafnya tentang keajaiban ini..
* 3 1/2 bulan - dah boleh meniarap dengan sniri, ketawa
* 5-6 bulan - dah boleh pegang botol sniri, dan mengangkat bontot
* 7-8bulan - masih lagi mengangkat bontot..tapi x merangkak lagi
* 9 bulan - dah boleh duduk atas baby chair, masih x boleh merangkak lagi

* 10 bulan - menjulur dengan lajunya dan boleh duduk sniri (masih x merangkak, dia langkau step)

* 11 bulan - dah pandai nak berdiri..dan mula nak bertatih..gigi baru sebatang..kuii..kuii..

* dan pastinya sekarang..lasak, aktif, banyak cakap, MAMAlah, MAMEKlah, MAK'E lah.. BABAH..(tapi perkataan pertama tuh..mama..lah, masa kakak dulu ABAH..adilkan??)..errmmm lepas nih apa la pulak progressnyakan?? dah x sabar nak tggu boleh berjalan..oh ya..tentang sakit demam tu alhamdulillah x lah kerap sgt..cuma masa dia diusia genap 11 bulan, qasrina telah dimasukkan wad di KPJ sebab ulser dalan mulut..sian dia..tak leh nak minum susu..badannya begitu lemah sekali..Walaupun cepat atau lambat progresnya..aku tetap bersyukur..telah dikurniakan anak yg sihat..semoga anak mama menjadi anak yg soleh, bijak dan menghormati org tua..AMIN..







4 comments:

mamalieyna said...

ooo.qasrina dulu lmbt gk merangkak ee..tp cepat dpt berjalan...ni dok risau arif lmbt sgt merangkak, nk masuk 8 bulan dh...sbb tgk anak mmber sama umo ngn arif dh siap leh bgn nk blajo berjalan dh..uish..cepat noo..
*qasrina makin kiut n sweet..moga sihat sllu ye,sian dia kena ulser..msti sakit kan..huhu..budak kecik pulak..dugaan dlm membesarkan anak..kena lalui sume tu, kan..

mamaQASrina said...

mamalieyna : mmg mcm2 dugaan membesarkan depa nih..huhuhu..qasrina x merangkak langsung..nanti dia akan return step..hehehe

rieda96 said...

ala pakai baju kakak tomeinyer... dalam sedar tak sdar.. 1 tahun jugak dah gurl2 tinggalkan kita... alfatihah... qasrina cepat besar ok..

rieda96 said...

happy besday qasrina semgoa panjang umur murah rezeki dan bahagia dunia dan akhirat.. ok salam sayang dari chik ida..

 
Blog Design by Ammupappa