23 December 2010

bihun goreng....

awal pagi2 lagi tadi (sesudah suboh) mama dh buat bfast, bihun goreng....(sebab ada anak menakan kt umah, so buat bfast utk dorang, lagpun dorang nak balik ke a/star dah pagi nih)... lgpun boleh jugak buat bekal abah pegi keja..kekeke..even bihun goreng pon..nak jugak share resepi nih...(lain org, lain caranya kan..)
bahan :
bihun (direndam)
cili kisar
sos cili
sos tomato
sos tiram
kicap
udang }
ayam }
fish cake } dipotong
fish ball }
ikan bilis (ditumbuk)
sawi
taugeh
bawang putih + merah (ditumbuk)
caranya:
tumis bawang putih + merah sampai garing, masukkan ikan bilis yg ditumbuk tadi.. bila dh sebati, masukkan cili kisar, sos tomato cili, tiram....biar sehingga pecah minyak.. masukkan udang, ayam, fish ball, fish cake (tapi kalau nak letak daging ke, sotong ke, pon bleh gak).. agak2 dah masak, masukkan bihun..kacau sehingga masak dn masukkan sawi dan taugeh... nah! siap untuk dihidangkan...yummy
p/s : dulu-dulu sangat x reti nak goreng bihun, mee, k.tiaw..

love,

2 comments:

~Ifa~ said...

wow.letak daging ye.sedapnya.ifa pun kalu bihun suka kalu letak daging dr ayam...

salam perkenalan ye!

♥mamaQASrina♥ said...

ifa... a'ah daging lagi sedap..
salam perkenalan..

 
Blog Design by Ammupappa