22 March 2010

trip to beiJing (day 2)

hari kedua trip mama sampai di Beijing, kami semua di bawa menuju ke Forbiden City, tempat istana raja dulu kalanya..fuhh..besar gilor siot..nak menuju ke sana tidak boleh menaiki sebarang kenderaan melainkan berjalan kaki yang mengambil masa hampir 3 jam hingga menuju pintu last istana tersebut..lotihh..nasib baikla qasrina tak buat hal..huhuhu mungkin sebab sejuk kot.. dia pun dok diam aja dalam stroller..hihihi..lepas penat berjalan, trip mama di bawa pula ke tempat pembuatan kain sutera cina, mama x beli pun kain2 tu..sebab x kena citarasa..semeter hanya 80 yuen atau RM40.00 aja..mama cuma pose2 ja dalam kedai tuh..lepas makan, trip mama di bawa pula kali ini ke Summer Palace..tempat musim panas raja2 agaknya..tempat tu ada tasik buatan sniri..besar sangat..dan pemandangan kat situ memang cantik..lepas dah menghirup udara yang nyaman, sambil pose2 dan melawat di antara bilik2 maharaja dan maharani dan keadaan sekeliling tasik, kami di bawa pula ke tempat pembikinan teh cina, kat situ ada tiga jenis teh iaitu 'uolong teh' ', slimming teh' dan 'jasmine teh'..rasanya sedap..tapi mama tak beli jugak sebab takut nanti di sana aja minum, bila balik malaysia, tong sampah plak yang minum hihihihi..selesai makan malam..balik menuju ke hotel..berehat untuk ke destinasi seterusnya esok iaitu ke Great Wall of China...yuhhuuuu!!














menuju ke forbiden city








besarkan..?






menuju ke pintu last..di forbiden city

tamat suda..penjelajahan

tempat jual kain sutera









the summer palace







ok..nak balik hotel suda...sambung untuk day 3 plak yer..

love♥,

3 comments:

♥Azie♥ said...

wao percutian yg menyeronokkan..kiut la cik Q

Siti said...

waaaa..jeles2..sonoknya main salji...huhuuu...
P/S: huhu..kena gi bukit cahaya jerla kalau nak main salji..hahaha

mamalieyna said...

alahai..comeinya Qasrina in pinky..siap leh bergambo ngn kawan lg, cam kembo tp tak seiras eh..

huhu..baru teringat, mamaQasrina ada camera baru kan..ptt la piccas sume lawo2..best tuu...! ^_^

 
Blog Design by Ammupappa