24 March 2010

trip to beiJing (day 3)

hari ketiga trip mama di Beijing, hari yang dinanti2kan..sebab malam tu tour guide, incik azmi dah cakap..ramalan kaji cuaca cakap kemungkinan besar salji akan turun di pertengahan march..dia kata selama dia hidup di sini..inilah pertama kali salji bleh turun di pertengahan march..mungkin rezeki trip kami kot..hihihi alhamdulillah..pagi2 buta lagi mama dah selak langsir tingkap untuk tengok salji..hihihi agak 'jackoon' ok...tapi mcm tak dak ja pun titisan air ujan ada la..ermmm cam frust gak..lepas siap2 semua, then turun kat lobbi..wahhh cam tak caya ja..salji turun..hihihi..sebelum ke Great Wall, trip mama di bawa melawat ke tempat pembikinan batu jade..fuhh! mmg cantik dan menarik termasukla harganya skali..kat situ mama rembat jugak gelang dan cincin jade..gelang tu mama punya dan cincin tu mama buat loket dekat rantai qasrina, baru adilkan?..lepas tu di bawa pula ke tempat pembikinan batu kristal pulak, kat sini mama x rembat apa2 sebab tak berkenanla pulak..masa nih salji mmg turun dengan lebatnya.. mcm ujan, tapi tak basah..sronok la pulak!! lepas makan tengahari, baru trip mama semua di bawa ke great wall..fuhh! berdebarla pulak sebab nilah satu2nya tempat yang ditunggu2 untuk dilawati..sampai di sana, salji mmg turun dengan lebatnya dari sebelum tu, sampai mama jalan terpaksa pinjam payung 'camera girl' ting-ting..tq ting-ting!! masa ni qasrina dah terasa kesejukkan..dia merengek la jugak sikit, so mama terpaksa peluk dia..niat di hati nak la panjat great wall tu, tapi disebabkan salji tebal menyelubungi anak tangga tu, mama terpaksa batalkan hasrat sebab takut jatuh licin..so mama duduk dalam coffee house tu ja..nasib baik panas sikit dalam tu..minum2 kopi, pastu mama jalan2 la jugak kat bawah2 tu sambil pose dengan salji.. setelah penat berjalan2..masa yang ditunggu..ialah SHOPING time..yeay! setelah 3 hari di beijing, baru lah berkesempatan untuk shoping dekat they all punya market..nama apa ntah la.. oklah jugak barangan dia..mama cuma rembat table runner dengan kasut 'crocs' kat adik mama aja..bagi masa 1 1/2 jam kalau tak silapla, mana nak cukup..hihihi..pastu makan malam dan balik ke hotel untuk shoping lagi di dua tempat pulaknya esok....tunggu..!!

























love♥,

3 comments:

~Siti Hajar~ said...

bestnye walau hanya tgk gmbar...lg best tgk cik Q tu...comei sggh!!! bila la agaknya kami ni nak merasa p trip cam tu & main salji lg...ms kat genting pnh la main salji tp.....salji buatan ajork.. huhuhuhu

♥Azie♥ said...

wah bestnyer..merasa salji yer

mamalieyna said...

waaaa bestnyer main2 salji gini...sejuk nye... jelesnyee... :p

 
Blog Design by Ammupappa